فهرست مطالب

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 28 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آزاده واثقی، احمد قنبری*، مصطفی حیدری، سعید دوازده امامی صفحات 373-392

    اثر تاریخ کاشت بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی سیاهدانه با انجام، آزمایشی مزرعه ای با 4 تکرار در سال زراعی 89- 1388 در شهرستان خمینی شهر اصفهان بررسی شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام یافت که در آن دو توده هند و اصفهان به عنوان فاکتور اصلی و چهار تاریخ کاشت 25/8/88، 25/9/88، 15/12/88 و 15/1/89 به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه آماری داده ها نشان داد که اثر توده، تاریخ کاشت و اثر متقابل آنها بر اکثر صفات کمی و کیفی سیاهدانه معنی دار بود. نتایح حاصل از این تحقیق نشان داد که دو توده در صفات فنولوژیکی، مورفولوژیکی و کیفی تفاوت معنی داری با هم داشتند. توده اصفهان به دلیل سازگاری با شرایط آب و هوایی منطقه، توانست از بهترین عملکرد دانه و درصد روغن در تاریخ کاشت 25/8/88 نسبت به توده هندی برخوردار باشد. همچنین، تاخیر در تاریخ کاشت موجب کاهش اکثر صفات مربوط به عملکرد و اجزای عملکرد شد. به طور کلی، اگر هدف از کشت سیاهدانه، عملکرد دانه، درصد بالاتر روغن دانه باشد، تاریخ کشت دوم و سوم برای توده اصفهان و تاریخ کشت سوم برای توده هند می تواند استفاده شود. همچنین، بیشترین میزان درصد ماده خشک، سدیم، کلسیم، روی و منگنز در سیاهدانه توده اصفهان، بیشترین درصد خاکستر دانه، میزان پتاسیم، فسفر، مس، منیزیم و آهن در سیاهدانه توده هند ملاحظه شد.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، سیاهدانه، کیفیت، گیاهان دارویی، عملکرد
  • آزاده غربی *، ورهرام رشیدی، علیرضا تاری نژاد، سمن چلبی یانی صفحات 393-410

    در جهت ارزیابی 7 لاین گندم دوروم نسبت به تنش شوری و خشکی یک آزمایش گلخانه ای در دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و سه عامل شامل تنش شوری در دو سطح (بدون تنش شوری و تنش شوری 6.2 دسی زیمنس)، تنش خشکی در دو سطح (بدون تنش خشکی و تنش خشکی با ظرفیت مزرعه ای 50%) و هفت لاین گندم دوروم انجام گرفت. با توجه به نتایج تجزیه واریانس، بین لاین های مورد بررسی در اکثر صفات مورد مطالعه اختلاف معنی داری مشاهده شد. مقایسه میانگین ها نشان داد که ژنوتیپ های آرامیدیس و یازلیق از لحاظ اکثر صفات بیشترین مقدار را به خود اختصاص دادند. عملکرد دانه با اکثر صفات مورد مطالعه همبستگی مثبت و معنی داری نشان داد. تجزیه خوشه ای براساس روش «وارد»، دو ژنوتیپ آرامیدیس و یازلیق را دریک گروه جداگانه و برتر جای داد و در کل دو ژنوتیپ فوق به عنوان ژنوتیپ های متحمل نسبت به هر دو شرایط تنش شوری و خشکی شناخته شدند.

    کلیدواژگان: تنش شوری و خشکی، گندم دوروم
  • مجتبی ظفریان*، رضا صدرآبادی حقیقی، مجید قصاب محمدآبادی، مهدی نصیرپور صفحات 411-420

    تحمل ارقام گوجه رنگی به گل جالیز مصری (Orobanche aegyptiaca Pers.) طی آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 11 تیمار و 3 تکرار در سال 1391 در مزرعه نمونه آستان قدس رضوی در خراسان رضوی به عمل آمد. تیمارها شامل ارقام پتوارلی سی اچ (CH)، استرلینگ (کارون)، خرم، پتوراک و هیبریدهایDNP 3005، PS 6515، SPEEDY،IDEN ،VADI STAR،FIRINZEH وDNP 3001 به صورت کاشت نشایی بودند. نمونه برداری طی دو مرحله، ابتدا پس از ظهور و استقرار گل جالیز بر روی بوته گوجه فرنگی جهت تعیین وزن خشک، تعداد ساقه و تعداد گرهک گل جالیز روی ریشه گوجه فرنگی و وزن خشک بوته گوجه فرنگی و سپس در انتهای فصل رشد جهت تعیین وزن میوه و عملکرد گوجه فرنگی انجام گرفت. نتایج نشان داد که ارقام استرلینگ و خرم با تفاوت معنی داری نسبت به سایر ارقام، کمترین وزن خشک، تعداد ساقه و تعداد گرهک گل جالیز روی ریشه گوجه فرنگی و در مقابل بیشترین وزن خشک بوته، میوه و عملکرد گوجه فرنگی را داشته و بنابراین متحمل ترین ارقام بودند. ارقام پتوراک و DNP 3001 از سوی دیگر دارای بیشترین وزن خشک، تعداد ساقه و تعداد گرهک گل جالیز روی ریشه گوجه فرنگی و ارقام پتوراک، پتوارلی سی اچ و FIRINZEH کمترین وزن خشک بوته، وزن میوه و عملکرد گوجه فرنگی بودند و بنابراین حساس ترین ارقام به گل جالیز معرفی می شوند. البته رقم DNP 3001 علی رغم دارا بودن مقادیر بیشتری در مورد صفات گل جالیز با افزایش وزن میوه توانست این نقصان را جبران نماید.

    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، رقم متحمل، وزن خشک، تعداد اتصالات گل جالیز
  • سحر باصرکوچه باغ، فرهاد فرح وش، بهرام میرشکاری*، فرخ رحیم زاده خویی، حمدالله کاظمی اربط صفحات 421-430

    تاثیر تیمارهای مختلف بذر بر جوانه زنی همیشه بهار طی آزمایشی در سال 1391 در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل تیمار اولتراسونیک با حداکثر 3 وات بر سانتی متر مربع و تیمار اشعه گاما و بتا (با شدت ثابت2 میکروکوریل) به مدت 10دقیقه، تیمار لیزر (با طول موج 6328 آنگستروم) و میدان مغناطیسی (با شدت 40 میلی تسلا) در سه زمان 5 ،10 و 15 دقیقه بر بذرهای خیس شده، هیدروپرایمینگ به مدت 24 ساعت و شاهد بودند. نتایج نشان داد که وقتی بذور همیشه بهار بعد از تیمار با اشعه لیزر 15 دقیقه ای کاشته شدند، عملکرد گل آن (85/13 گرم) نسبت به تیمار شاهد (4.34 گرم) حدود 219 درصد افزایش نشان داد که اختلاف معنی داری با بقیه تیمارها داشت. بیشترین عملکرد بیولوژیک مربوط به تیمار میدان مغناطیسی 10 دقیقه (33.20 گرم در متر مربع) و کمترین آن به تیمار شاهد (7.89 گرم در متر مربع) اختصاص یافتند. بیشترین شاخص برداشت به تیمار اشعه گاما 10 دقیقه (69.07 درصد) بود و کمترین آن در تیمار لیزر 15 دقیقه (18.18 درصد) تعلق داشتند. بنابراین، اعمال تیمارهای تشعشعات فیزیکی (اشعه گاما، میدان مغناطیسی و اشعه لیزر) برای افزایش محصول در رقم کم پر گل همیشه بهار قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: پیش تیمار بذر، شاخص برداشت، شاخص سطح برگ، همیشه بهار
  • عمر رسول زاده، عادل دباغ محمدی نسب*، روح الله امینی، صاحبعلی بلندنظر، حبیب دواتی کاظم نیا صفحات 431-442

    تاثیر دوره تداخل علف های هرز بر صفات مورفولوژیک و عملکرد پیاز رقم قرمز آذرشهر، با انجام آزمایشی در سال زراعی 90-89 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز بررسی شد. در این آزمایش، 12 تیمار شامل شش دوره فقدان علف هرز که علف های هرز مزرعه برای محدوده های زمانی صفر، 20، 40، 60، 80 و 100 روز پس از سبز شدن پیاز کنترل شدند و شش دوره آلوده به علف هرز که در محدوده زمانی صفر، 20، 40، 60، 80 و 100 روز پس از سبز شدن اجازه رشد در مزرعه پیاز داده شد، بودند. تاثیر تداخل علف های هرز بر ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، قطر متوسط سوخ، بیوماس پیاز در بوته، عملکرد سوخ در بوته و عملکرد سوخ در واحد سطح معنی دار بود. کلیه صفات مورد بررسی پیاز با افزایش طول دوره آلودگی آن با علف های هرز کاهش یافتند. افزایش دوره آلودگی مزرعه با علف هرز بیش از 40 روز پس از سبز شدن، ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته و قطر پیاز را به طور معنی داری کاهش داد. افزایش دوره آلودگی به مدت 100 روز پس از سبز شدن، عملکرد پیاز در بوته و واحد سطح را به ترتیب تا 95 و 96% نسبت به تیمار کنترل علف هرز در کل دوره رشد، کاهش داد. همچنین، افزایش دوره فقدان علف های هرز تا 40 روز پس از سبز شدن، تاثیری بر عملکرد پیاز در بوته و واحد سطح نداشت. به طورکلی، نتایج نشان داد که برای جلوگیری از کاهش عملکرد پیاز، کنترل علف های هرز از زمان سبز شدن تا 100 روز پس از سبز شدن ضروری بود و کنترل آنها پس از این دوره تاثیری بر عملکرد پیاز نداشت.

    کلیدواژگان: بیوماس، پیاز، تداخل، سوخ، علف های هرز، عملکرد
  • علی اکبر فرجامی، سید محسن نبوی کلات * صفحات 443-452

    اثر اسید هیومیک و فسفر بر عملکرد کمی و کیفی همیشه بهار طی آزمایشی در سال زراعی 89-1388 در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد در قالب کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار بررسی گردید. اسید هیومیک به عنوان عامل اصلی در چهار سطح (شامل: صفر، 5، 10 و 15 کیلوگرم در هکتار) و فسفر (P2O5) به عنوان عامل فرعی در سه سطح (شامل: 40، 60 و 80 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج حاصل نشان دادند که بیشترین عملکرد گل خشک (158.4 گرم در مترمربع)، تعداد گل (1356 گل در مترمربع)، درصد اسانس (0.55 درصد) و ماده موثره گل (0.31 درصد) در سطح 10 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و 60 کیلوگرم در هکتار فسفر و بیشترین عملکرد بذر (133.8 گرم در متر مربع) و بیشترین روغن بذر (0.41 درصد) در سطح 5 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و 80 کیلوگرم در هکتار فسفر به دست آمدند. بر اساس نتایج این مطالعه اسید هیومیک به میزان 10 و فسفر به میزان 60 کیلوگرم در هکتار بهترین نتایج را داشتند.

    کلیدواژگان: اسانس، عملکرد گل خشک، ماده موثره، همیشه بهار
  • رضا محقق نژاد، محمد آرمین *، مصطفی حیدری صفحات 453-468

    بررسی تاثیر تقسیط نیتروژن و دز علف کش مصرفی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم در شرایط رقابت با علف های هرز، با انجام آزمایشی در قالب طرح اسپلیت پلات بر پایه بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار در هنرستان کشاورزی سبزوار به عمل آمد. تیمارهای مورد مطالعه شامل نحوه مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع اوره، با سه روش (30 درصد به هنگام کاشت و 70 درصد در زمان ساقه رفتن (T1)، 25 درصد هنگام کاشت، 25 درصد در زمان پنجه زنی و 50 درصد در زمان ساقه رفتن (T2) و 25 درصد هنگام کاشت، 50 درصد در زمان پنجه زنی و 25 درصد در زمان ساقه رفتن (T3) و مقدار مصرف علف کش دو منظوره ایمازامتابنزمتیل (آسرت) در پنج سطح در دزهای 0، 25، 50، 75 و 100 درصد از دز توصیه شده در هکتار بودند. مقدار مصرف علف کش 700 گرم ماده موثره در هکتار از فرمولاسیون سوسپانسیون 25% بود که در مرحله پنجه زنی گندم استفاده شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که عملکرد و اجزای عملکرد و جمعیت علف های هرز تحت تاثیر دزهای مصرفی علف کش قرار گرفتند. افزایش دز مصرفی علف کش، تاثیر مثبت معنی داری روی عملکرد بیولوژیک و عملکرد اقتصادی گندم داشت. نتایج همچنین نشان داد که تعداد سنبله گندم در واحد سطح به جای اینکه تحت تاثیر میزان دز مصرفی علف کش قرار گیرد، تحت تاثیر تقسیط نیتروژن قرار گرفت. بیشترین تعداد سنبله در واحد سطح، وزن هزار دانه، عملکرد اقتصادی، از تیمار مصرف نیتروژن 25 درصد به هنگام کاشت، 50 درصد در زمان پنجه زنی و 25 درصد در ساقه رفتن و دز توصیه شده علف کش در شرایط رقابت با ع لف هرز به دست آمد. با توجه به نبود اختلاف آماری معنی داری بین دز توصیه شده و کاهش 25% دز توصیه شده می توان گفت که استفاده از دز 75% توصیه شده علف کش دو منظوره ایمازامتابنزمتیل (0.56 لیتر ماده موثر در هکتار) و مصرف 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص به صورت 25 درصد هنگام کاشت، 50 درصد در زمان پنجه زنی و 25 درصد در هنگام ساقه رفتن افزایش عملکرد اقتصادی را موجب می شود.

    کلیدواژگان: رقابت، علف کش، علف هرز، گندم، نیتروژن
  • عباس سلیمانی فرد*، رحیم ناصری صفحات 469-478

    تنوع ژنتیکی صفات زراعی در 16 ژنوتیپ گندم دوروم و روابط آنها با عملکرد دانه در شرایط دیم، در ایستگاه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی ایلام در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات زراعی شامل ارتفاع بوته، طول پدانکل، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، تعداد سنبله در متر مربع، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که ژنوتیپ های مورد مطالعه از نظر صفات مورد بررسی تحت شرایط دیم، اختلاف معنی داری با یکدیگر دارند. رگرسیون گام به گام نشان داد که صفات تعداد سنبله در متر مربع، وزن هزار دانه و ارتفاع بوته حدود 75 درصد از تغییرات عملکرد دانه را در شرایط دیم توجیه می نمایند. بر اساس تجزیه علیت اثر مستقیم تعداد سنبله در متر مربع و وزن هزار دانه بر عملکرد دانه تحت شرایط دیم مثبت و بالا می باشد. تجزیه خوشه ای داده ها ژنوتیپ ها را در سه گروه قرار داد. مقایسه میانگین صفات در گروه های حاصله نشان داد که ژنوتیپ های موجود در گروه دوم، بیشترین میزان عملکرد دانه، تعداد سنبله در متر مربع و وزن هزار دانه را دارند و برای اهداف به نژادی در شرایط دیم قابل استفاده می باشند.

    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تجزیه علیت، دیم، رگرسیون گام به گام، گندم دوروم
  • رضا صدرآبادی حقیقی صفحات 485-498

    اثرات پیری تسریع شده و خراش دهی پوسته بذر با اسید کلریدریک بر خصوصیات جوانه زنی رقم کاکا نخود زراعی (Cicer arietinum) با انجام آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو عامل در شرایط آزمایشگاهی ارزیابی شد. عامل های آزمایش شامل پیری تسریع شده با استفاده از حرارت 45 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 100 درصد در سه سطح (صفر، 24 و 48 ساعت) و به دنبال آن تیمار با اسید کلریدریک در هشت سطح شامل شاهد (بذر خشک)، غوطه ور سازی در اسید کلریدریک صفر (آب مقطر)، 0.5، 1، 1.5، 2، 2.5 و 3 نرمال به مدت نیم ساعت بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای پیری تسریع شده و اسید کلریدریک هر دو باعث کاهش درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه می شوند. تیمارهای پیری اثرات منفی تیمارهای اسید کلریدریک را افزایش دادند. تنها هیدروپرایمینگ باعث بهبود خصوصیات جوانه زنی بذر نخود در تمام تیمارهای پیری تسریع شده گردید. بر اساس نتایج این آزمایش، می توان گفت که تیمار بذرهای نخود با اسید کلریدریک روش مناسبی برای پرایمینگ بذرهای نخود نمی باشد.

    کلیدواژگان: پرایمینگ، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، هیدروپرایمینگ
|
  • A. Vaseghi, A. Ghanbari *, M. Heydari, S. Davazdahemami Pages 373-392

    In order to investigate the effect of planting date on qualitative and quantitative characteristics of medicinal plant of black cumin was investigated in a split plot experiment based on randomized complete block design with four replications at Khomeini – shahr, in the province of Isfahan, Iran, during growing season of 2009-2010. In this study India and Isfahan populations were assigned to main plots and four sowing date (16 Nov, 16 Dec, 6 Mar and 4 Apr) to sub plots. The results indicated that planting date, populations and their interactions had significant effect on most of the traits measured. It was also observed that the two populations were significantly different in phenological, morphological and qualitative characteristics. Isfahan population due to its compatibility to the climate of Isfahan produced highest seed yield and oil percent than the Indian population at 6 Mar. planting date. Also, late planting date resulted in reduced values of most of the traits related to yield and yield components. It was also observed that highest dry matter, manganese, sodium, calcium and zinc contents were obtained from the Isfahan and highest content of ash, potassium, phosphorus, magnesium, copper and iron from Indian populations. It may conclude that if it is aimed to have higher seed yield and oil percent it is better to plant Isfahan population at the second and third and Indian population at the third planting dates.

    Keywords: Black cumin, medicinal plants, Quantitative characteristics, sowing date, Yield
  • A. Gharbi *, V. Rashidi, A.R. Tarinejad, S. Chalabi Yani Pages 393-410

    This research was carried to evaluate seven durum wheat lines to salinity and drought stress under greenhouse condition at the Faculty of agriculture, Islamic Azad University, Tabriz Branch in using a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications and three factors. These three factors were salinity stress with two levels (non stress and stress with 6.2 ds), drought stress with two levels (non stress and stress with FC %50) and seven durum wheat lines. According to the results of analysis of variance significant differences were observed among investigated lines for the most of the traits. Mean comparison indicated that ARAMIDIS and Yazligh lines exhibited the highest value for the majority traits. Grain yield had positive and significant correlation with the most of the traits. Cluster analysis, based on Ward method, grouped two lines of ARAMIDIS and Yazligh in to the separate and superior groups. However the two lines ARAMIDIS and Yazlig were identified to be resistant to both salinity and drought stress conditions.

    Keywords: Durum wheat, Drought stress, Salinity
  • M. Zafarian*, R. Sadrabadi Haghighi, M. Ghassab Mohammadabadi, M. Nasirpour Pages 411-420

    To investigate the tolerance of tomato cultivars to Egyptian broomrape (Orobanche aegyptiaca pers.), an experiment was conducted in a randomized complete block design with 11 treatments and 3 replications in mazrae Nemoune Astan Quds Razavi in Mashhad, Iran, 2012. Treatment were 11 varieties (Peto early CH, Sterling (Karon), Khorram, Petorak, DNP 3005, PS 6515, SPEEDY, IDEN, VADI STAR, FIRINZEH and DNP 3001) which were transplanted in the field along with broomrape. Sampling was done at two stages: 1- after appearance and establishment of broomrape on tomato root where the dry weight, stem number and node numbers of broomrape on tomato root and tomato dry weight were measured and 2- at the end of growing season where tomato fruit weight and its yield were determined. Result indicated that Sterling and Khorram cultivars did have the least broomrape dry weight, stem number and node numbers of broomrape on tomato root and while produced highest plant dry weight, fruit and yield as compared to the other cultivars. Thus, may be considered as tolerant cultivars. Petorak and DNP 3001 on the other hand, presented the most broomrape dry weight, stem number and node number on tomato root. However, Petorak, Peto early CH and FIRINZEH cultivars produced the least plant weight, fruit and yield and thus, they can be called the sensitive cultivars. DNP 3001 being highly attacked by broomrape produced increased fruit yield and therefore compensated its ill effects.

    Keywords: Broomrape stem number, dry weight, tomato, Tolerant cultivar
  • S. Baser Kouchebagh, F. Farahvash, B. Mirshekari *, F. Rahimzadeh Khoei, H. Kazemi Arbat Pages 421-430

    To study the effect of different seed treatments on germination of calendula, an experiment conducted in field with complete randomized block design and three replications, at Agricultural Research Station of Islamic Azad University, Tabriz Branch in 2013. Treatments were: treating the most seeds by ultrasonic with maximum (3 w.m-2) and gamma and beta by 2 µc for 10 minutes, laser by 6328A° and magnetic field by 40 MT for 5, 10 and 15 minutes hydro-priming for 24 hours and control. Results indicate that maximum flower yield (13.85g) was produced by seeds treated with laser irradiation for 15 minutes as compared to that of control (4.34g). Highest biologic yield belonged to seeds treated with magnetic field for 10 minutes (33.20 g.m-2) and lowest to control (7.89 g.m-2). Highest harvest index was obtained from seeds treated by gamma irradiation for 10 minutes (69.07) and lowest for 15 minutes (18.81). It may be suggested that marigold growers may improve crop yield by priming the seeds with magnetic field and laser irradiation before sowing.

    Keywords: Calendula, Harvest index, Marigold, Seed priming
  • O. Rasolzadeh, A. Dabbagh Mohammadi Nasab*, R. Amini, S. Bolandnazar, H. Davati Kazem Nia Pages 431-442

    To determine the effect of weed interference duration on morphological traits and yield of onion (Allium cepa L.), variety Ghermez Azarshahr, an experiment was carried out in an randomized complete block design in three replications at Agricultural Research Farm of Faculty of Agriculture, University of Tabriz in 2010. In this experiment, twelve treatments consisted of six initial weed-free periods in which plots were kept free of weeds for 0, 20, 40, 60, 80 and 100 days after crop emergence (DAE), and then weeds were allowed to grow until harvest. Six initial weed-infested periods in which, weeds were allowed to grow for 0, 20, 40, 60, 80 and 100 DAE, after which the plots were kept free of weeds until harvest. The effect of weed interference on plant height, leaves per plant, average diameter of bulb, biomass per plant, yield per plant and yield per unit of area was significant. All traits of the onion were reduced as the weed infested period was increased. Increasing the weed infested period more than 40 DAE, reduced significantly the plant height, leaves number per plant and bulb diameter of onion. Increasing the weed-infested period to 100 DAE, reduced the onion bulb yield per plant and per unit area in comparison with full weed-free treatment by 95 and 96%, respectively. Also increasing the weed free period up to 40 DAE had no significant effect on bulb yield per plant and per unit of area. Generally results indicated that in order to prevent bulb yield loss in onion, the weed control was essential from onion emergence to 100 DAE and after this period, the weed control or its presence did not affect onion yield.

    Keywords: biomass, Bulb yield, Onion, Plant height, Weed free
  • A.A. Farjami, S.M. Nabavi Kalat * Pages 443-452

    To evaluate the effect of humic acid and phosphorus on the quantity and quality of marigold yield an experiment was conducted at Research Field of Islamic Azad University, Mashhad Branch, Mashhad, Iran, in cropping season 2010-2011. The experiment was in split plot based on randomized complete block design, with four replications. The main plots were humic acid in four levels (0, 5, 10 and 15 kg/ha) and sub plots were phosphorus (P2O5) in three levels (40, 60 and 80 kg/ha). The result showed that the highest dry flower yield (158.4 g/m2), flower number (1356 per m2), essential oil (0.55%), active ingredient of flower (0.31%), obtained in humic acid (10 kg/ha) and phosphorus (60kg/ha). The results also revalued that highest grain yield (133.8 g/m2) and seed oil (0.41%) obtained when (5 kg/ha) humic acid and 80kg/ha phosphorus were used. Based on this study, humic acid (10 kg/ha) and phosphorus (60kg/ha) may result in higher yield.

    Keywords: Active ingredient, Dry flower yield, essential oil, Marigold
  • R. Mohaghegh Nezhad, M. Armin*, M. Heydari Pages 453-468

    In this study, the effect of split application of nitrogen and herbicide doses on the yield and yield components of wheat as infested with weeds were evaluated at the Research Field of Motahari Agricultural School of Sabsevar, Iran. The experiment was conducted in split plot with three replications. The three split applications of 150 kg.ha-1 of nitrogen as urea [30% at planting and 70% at stem elongation (T1), 25% at planting, 25% at tillering and 50% at stem elongation (T2), 25% at planting, 50% at tillering and 25% at stem elongation (T3)] were assigned to main plots, and five doses of herbicide applications (0, 25, 50, 75 and 100 % of recommended dosage of Imazamethabenz-methyl) to sub- plots. The results showed that herbicide doses significantly affected yield and yield components of wheat and weed population. Increasing of herbicide doses affected biological and grain yield of wheat positively. The results also indicated effect of nitrogen application methods were more pronounced than that of herbicide doses. The highest spike per m2, thousand grain weight, biologic and grain yield, as well as the least number of infertile spikelet, were obtained by T3 treatment of nitrogen fertilization and herbicide application at recommended doses. These results suggested that 75% recommended dosage of Imazamethabenz-methyl and application of nitrogen by using T3 treatment would increase, economic yield of wheat.

    Keywords: Competition, herbicides, Nitrogen, weed, wheat
  • A. Soleymanifard*, R. Naseri Pages 469-478

    To evaluate genetic variation for some yield related traits in 16 durum wheat genotypes under rainfed conditions an experiment based on randomized complete block design (RCBD) with four replications was conducted at the Agricultural Research Station of Ilam, Iran, during growing season of 2006-2007. Traits under study were: plant height, peduncle length, spike length, grains per spike, 1000 grain weight, spike per m2, grain yield, biological yield and harvest index. The results showed that genotypes were significantly different as to the traits studied. The step-wise regression indicated that 75 percent of variation in grain yield under drought stress is explained by spike per m2, 1000 grain weight and plant height. Path analysis of coefficients showed that the direct effects of number of spike per m2 and 1000 grain weight on grain yield were high and positive. According to cluster analysis the genotypes were classified into 3 clusters. Mean comparisons of traits indicated that genotypes belonging to group 2 were superior in grain yield, spike per m2 and 1000 grain weight which are important traits durum wheat breeding programs to be considered in drought stress.

    Keywords: Cluster Analysis, Drought stress, Durum wheat, Path analysis, Step wise regression
  • R. Sadrabadi Haghighi Pages 485-498

    To evaluate the effects of accelerated aging and seed coat scarification with Hydrochloric acid (HCl) on seed germination characteristics of chickpea (Cicer arietinum) c.v. Kaka, a factorial experiment was conducted in completely randomized design with two factors in laboratory condition. Factors were three levels of accelerated aging for zero, 24 and 48 hours by 45°C and 100% relative humidity and 8 levels of Hydrochloric acid treatments of seeds (dry seed as chickpea), immersion in 0 (distilled water), 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5 and 3 normal HCl for half an hours. Results showed that accelerated seed aging and HCl treatments both reduced percent and speed of seed germination, epicotyl and root length. Accelerated seed aging increased the negative effects of HCl treatments. Only hydro-priming improved seed germination characteristics in all accelerated aging treatments. On the basis of the results of this experiment, treatment with HCl isn’t a suitable treatment for chickpea seed priming.

    Keywords: germination percentage, HCl seed priming, Hydropriming, speed of germination